Cum să alegi uşa de interior potrivită pentru tine

25.05.2021

Atunci când ne imaginăm cum va arăta viitoarea noastră locuință sau viitorul nostru birou, ne gândim mai întâi la amplasarea mobilei, la culoarea covoarelor sau la armonizarea elementelor decorative. Şi e firesc: ne gândim mai întâi la aspectele care ne sunt familiare, iar pe plan secundar alunecă detaliile care necesită cunoştinţe de specialitate. Unul dintre lucrurile la care ne gândim mai puţin în această etapă sunt ușile de interior, însă importanţa lor sare în ochi imediat ce construcţia se apropie de concretizare.

Pentru a veni în ajutorul celor aflaţi în această situație, explicăm în acest articol care sunt criteriile generale pentru alegerea unei uşi de interior.

1. Funcţionalitatea

Investiţia într-o uşă nu este una de rutină, motiv pentru care este esenţial ca aceasta să îndeplinească toate criteriile de funcţionaliate necesare. În continuare listăm câteva dintre acestea:

- Deoarece este deopotrivă puntea de legătură, dar şi separatorul dintre camere, o uşă trebuie să garanteze izolarea fonică şi termică a unei încăperi, în funcţie de necesităţile acesteia: spaţii precum dormitorul sau baia sunt prin excelenţă private, în timp ce bucătăria sau living-ul sunt preferate ca locuri de întâlnire şi socializare. O ușă cu sticlă, de pildă, se potrivește prin urmare mai bine într-un spațiu comun.

- Pentru că este utilizată zilnic de mai multe ori, o uşă trebuie să fie neapărat și durabilă. O uşă ieftină din materiale de proastă calitate poate părea o soluţie acceptabilă pe moment, însă în timp aceasta se va uza iremediabil şi va trebui înlocuită. În plus, ea va perturba echilibrul de zi cu zi, neputând izola fonic şi termic corespunzător. Pe de altă parte, o uşă din lemn masiv, deşi foarte impunătoare şi rezistentă, este de asemenea foarte grea şi se lasă retuşată foarte greu în caz de avariere. În plus, aceasta este fabricată printr-un proces tehnologic foarte complicat, care adesea poate rezulta în erori.

- Alternativa modernă, accesibilă și practică la o ușă de lemn masiv este una din MDF (medium density fiberbroad - fibră de densitate medie). Aceasta este solidă, nu se umflă în timp și rezistă exemplar la șocuri. Aici tehnologia presupune realizarea de panouri din fibre de lemn de densitate medie. Alte avantaje sunt ușurința la montare, versatilitatea design-urilor și ale culorilor, dar și durabilitatea. MDF-ul are de asemenea un aspect proaspăt, veșnic nou, având o capacitate de absorbție a vopselei extrem de ridicată.

- O variantă de compromis și mai ieftină decât ușa de MDF este ușa celulară, potrivită pentru încăperi în care izolarea fonică nu este atât de importantă. Ușa celulară este ușoară, rezistentă la zgârieturi și poate fi retușată în caz de avariere. Această ușa are rama și fețele din MDF, interiorul fiind realizat din celuloză (hârtie).

2. Dimensiunea

  • Standardul de uşă are 200 de cm înălţime şi aproximativ 4 cm grosime.
  • Trebuie luate în considerare şi accesoriile cu care se montează o uşă. Noi cei de la Distribuţie Uşi Transilvania comercializăm toate uşile cu mânere, balamale şi broască, iar acestea vin întotdeauna cu frezare pentru broască. Acest ultim detaliu este foarte practic, pentru că îl scuteşte pe cumpărător de multă muncă.
  • Pentru un aspect inedit, dar şi pentru funcţionalitatea spaţiului, există şi varianta uşilor duble sau a celor pe sistem de culisare. Mai multe despre acestea însă, într-un articol viitor.

3. Estetica

- Deşi adesea subestimată din punct de vedere vizual, uşa ridică sau micşorează calitatea design-ului nu doar a unei încăperi, ci chiar a două. Această impresie vizuală conlucrează cu celelalte elemente din încăpere pentru a defini personalitatea unei camere.

- Aşadar, uşile de interior nu au doar materiale şi configuraţii diferite, dar diferă desigur și la tema stil, ușile fiind complementul spațiilor pe care le delimitează. Inclusiv feroneriile fac aici o diferență: ele nu trebuie să fie doar de calitate, ci și să vină în culori care să se armonizeze cu cele folosite în cameră. Ușa, dar și accesoriile, trebuie în primul rând să se potrivească cu plinta și cu pardoseala, căci acestea sunt elementele cele mai apropiate. Astfel, e recomandat să comanzi aceste elemente în aceeași etapă a amenajării, ca să te asiguri că se vor potrivi.

- Dacă ușa are sau nu sticlă este decisiv pentru gradul de luminozitate al camerei. Prin urmare, o ușă cu sticlă se potrivește cel mai bine în spații precum bucătărie sau living. Din exterior o ușă cu sticlă invită în încăpere și spune că acesta este un spațiu deschis tuturor.

- Nu în ultimul rând, contează culoarea. Culorile deschise dau impresia unei încăperi mai mari, pe când cele în culori închise comprimă spațiul și îi oferă un aer profund și intim. Ușile albe sau cele se potrivesc într-un spațiu modern, în timp ce cele în nuanțele arin auriu sau castan rezonează mai bine cu un mediu clasic.

- Un alt avantaj al ușilor din MDF este faptul că acestea sunt fabricate în culori din cele mai diverse, clientul neîntâmpinând probleme în a le asorta.

Universul ușilor de interior este așadar mai complex decât ar putea părea la prima vedere. Scopul acestui blog este să le ofere clienților noștri un ghid de cumpărare al ușilor de interior cât mai accesibil și complex cu putință. Această primă postare încearcă să ofere o imagine de ansamblu, în timp ce următoarele postări se vor concentra pe aspecte singulare enumerate în acest articol.

În cazul în care aveți întrebări, echipa noastră vă stă la dispoziție telefonic, pe mail, sau la sediul depozitului nostru de uși de pe Oașului 293, Hala 3, Cluj-Napoca.